Amsterdam Light Festival 2019

Het Amsterdam Light Festival 2019 met het thema DISRUPT! was een groot succes. Honderdduizenden mensen hebben te voet of tijdens een rondvaart kunnen genieten van de lichtkunstwerken die op en rond de Amsterdamse grachten werden tentoongesteld. Als partner van het Amsterdam Light Festival 2019 konden wij onze gasten tijdens deze 8e editie op de rondvaartboot laten genieten van een prachtige boottocht met glühwein en warme choco.

amsterdam light festival 2019

De rondvaart 2019

Van november 2019 t/m januari 2020 hebben we met Floating Amsterdam weer vele tours langs lichtkunstwerken gevaren. De boten waren zoveel mogelijk open, maar bij heel slecht weer moesten we toch echt de boot overdekken met onze cabriokap. Zoals ieder jaar, waren de boten sfeervol aangekleed met kerstverlichting en lampjes die gesponsord waren door Fatboy (de Fatboy Edison Petit tafellamp).

Achter de schermen bij Floating Amsterdam

De tickets voor het ALF konden worden gekocht op onze website. Er kwamen veel vragen binnen, die via mail en telefoon binnen een paar uur beantwoord werden. Onze crew studeerde intussen hard om alle verhalen over de kunstwerken en kunstenaars aan onze gasten over te kunnen brengen. De boten werden versierd, inkopen gedaan en planningen gemaakt. En toen … showtime!

Het arriveren van de gasten

Voordat de gasten kwamen, moesten nog wat voorbereidingen worden getroffen. Liters glühwein en water voor de warme choco moesten worden opgewarmd in de grote ketels die we daarvoor hadden aangeschaft. De kadehost zorgde ervoor, dat alle boten werden voorzien van thermoskannen met de warme dranken. Intussen kwamen de eerste gasten zich melden. Hun namen werden afgevinkt en ze werder over de 3 boten verdeeld. Terwijl ze buiten stonden te wachten, zorgde de host voor wat vermaak hier en daar. Door een grapje te maken of zelfs een liedje te zingen voor de wachtende gasten, werd de kou even vergeten.

Allen aan boord!

De namen van de gasten werden omgeroepen, zodat er geen chaos en dringen zou ontstaan bij het aan boord gaan. Wie zijn/haar naam hoorde, kon rustig de boot betreden met een warm welkom van de kapitein en host(ess). Vervolgens werden de plaatsen ingenomen en de boten vertrokken direct na elkaar. De kadehost zwaaide de gasten uit en ging meteen weer aan de slag om een lading glühwein op te warmen voor de volgende groepen.

Tijdens de lichtjestocht

De kapitein heette iedereen welkom en begon aan zijn tour, terwijl de host iedereen voorzag van een drankje en een kleine snack. De gasten dronken glühwein, warme choco met of zonder slagroom (of zelfs een scheutje rum), bier, wijn of fris. Ook kregen ze koek en chocoladepepernoten om lekker iets te kunnen knabbelen. Ondertussen werd langs de kunstwerken gevaren en werd uitleg gegeven over wat er te zien was met hier en daar een grapje. Tegen de kou kregen de mensen die dit wilden een lekker warm dekentje. De sfeer op de boot was goed en iedereen keek zijn ogen uit.

Aan al het leuke komt een eind

Tegen het einde van de tour werd iedereen bedankt en de host zorgde voor de financiële afhandeling. Vaak kregen de crew-leden zelfs applaus! De gasten gingen van boord en kregen nog een voucher mee, waarmee ze om de hoek bij proeflokaal De Prael een tweede speciaalbiertje gratis konden drinken. Zodra de laatste gast van boord was, werd snel alles opgeruimd en schoongemaakt, de kussens en dekentjes werden weer netjes gelegd en de thermoskannen werden verwisseld voor volle, want de volgende groepen stonden alweer te popelen om aan boord te gaan.

Wat is het Amsterdam Light Festival?

 Het Amsterdam Light Festival is een jaarlijks terugkerende tentoonstelling. Rondom de grachten van Amsterdam worden lichtkunstwerken geplaatst van internationale kunstenaars. Iedere kunstenaar kan hiervoor een kunstwerk inzenden. Hieruit wordt een selectie samengesteld door een professionele jury. Er wordt hierbij gelet op de aansluiting bij het thema en de artistieke keuze. Het moet natuurlijk ook technisch haalbaar zijn. De kunststukken worden vervolgens ca. 53 dagen tentoongesteld in november, december en januari.

De kunstwerken

De 8e editie van het Amsterdam Light Festival had in 2019 het thema DISRUPT! en telde 20 lichtkunstwerken. De kunstenaars hadden hun objecten ontworpen in dit thema. Een kunstwerk was het jaar ervoor ook te zien, namelijk All the light you see van de interdisciplinaire kunstenaar Alicia Eggert uit Texas, Amerika. Tijdens de 7e editie ondervond dit kunsstuk veel technische problemen, waardoor het de meeste avonden niet te zien was. Dit jaar kreeg het een herkansing. Een pronkstuk van dit jaar was Butterfly Effect van de Japanse Masamichi Shimada … blauw verlichte vlinders die op het water leken te zijn neergestreken. Onze gasten (en wijzelf) waren erg enthousiast over dit magische lichtspel.

amsterdam light festival 2019

Wat gebeurt er met de kunstwerken na ALF?

Het is altijd weer jammer als al dat moois moet worden afgebroken. Een aantal van de lichtkunstwerken wordt opgenomen in de internationaal reizende collectie van Light Art Collection. Zij houden zich het hele jaar door bezig met het vinden van expositiemogelijkheden, zodat de kunstwerken en kunstenaars op meerdere plaatsen in de wereld vertoond kunnen worden.

Wandelen of varen in Amsterdam

Er zijn 2 manieren om van het lichtfestijn te genieten: via een wandelroute of met een rondvaart. Beide tochten zullen je leiden langs de adembenemende lichtobjecten. De wandelroute kan ook met de fiets worden afgelegd. Soms heeft de looproute een klein aantal extra kunstwerken, die je niet vanaf het water kunt zien. Ga je met een rondvaart, dan heb je de mogelijkheid om door kunstwerken heen te varen, die zich echt in het water bevinden. Beide opties hebben dus iets unieks.

Amsterdam Light Walk

Als je besluit mee te doen aan de Amsterdam Light Walk, krijg je van tevoren een stempelkaart met hierop de route van de afstand die je hebt gekozen. Dit kan 10 of 15 km zijn. Op de kaart vind je ook waar de kunstwerken staan en waar de stempelposten zijn. Bij die posten krijg je iets lekkers (bijv. een oliebol of warme choco). Langs de route staan pijlen om je de weg te wijzen. Bij de finish krijg je een speldje als aandenken.

Vaarroute Amsterdam Light Festival

Een rondvaart tijdens het Amsterdam Light Festival wordt goed georganiseerd. Maanden voor het event wordt door de organisatie uitgebreid uitleg gegeven aan alle rederijen die meedoen. Tijdens een gezellige bijeenkomst worden de kunstwerken en kunstenaars voorgesteld. Vervolgens worden er tours gevaren, waarbij alle schippers en hosts de route langsgaan. Dit gebeurt vlak voordat het festival van start gaat en het is voor de crew een leuke gelegenheid om vast in de stemming te komen. Tijdens zo’n testtour zijn sommige kunstenaars vaak nog druk bezig met de laatste aanpassingen en zwaaien naar de mensen die hun kunstwerk gaan voorstellen aan het grote publiek.

Wie betaalt dat allemaal?

Amsterdam Light Festival is een stichting en heeft een directie en bestuur. Het festival wordt bekostigd door rederijen, fondsen en sponsors. De kunstenaars worden bijvoorbeeld gratis vervoerd door KLM en verblijven o.a. in hotels van Van der Valk. Rederijen dragen een bedrag per vervoerd persoon af aan de organisatie. Dit verklaart ook, waarom de tickets voor zo’n tour vaak iets duurder zijn dan de standaard tickets. Van het geld dat de rederijen afdragen worden realisatie van de kunstwerken, personeel, onderhoud en nog veel meer betaald.

Amsterdam Light Festival 2020 en corona

In 2020 gaat Nederland gebukt onder de gevolgen van het corona virus. Veel bedrijven hebben het zwaar en dat geldt zeker ook voor de rederijen. Er zijn veel minder toeristen, heel veel regels en mensen zijn bang. Dit heeft de stichting Amsterdam Light Festival doen besluiten om in 2020 geen vaartochten te organiseren, maar alleen een wandelroute met flinke aanpassingen. Floating Amsterdam heeft hiervoor een mooi alternatief neer kunnen zetten. Namelijk Amsterdam light festival 2020 Beleving.

Lees hier meer over onze corona maatregelen.

Floating Amsterdam blogs

Babyshower Amsterdam

Babyshower Amsterdam Een babyshower is een leuke manier om een aanstaande moeder eens flink in het...

Rondvaart Amsterdam voor lovers

Rondvaart Amsterdam voor lovers Een Rondvaart Amsterdam voor lovers is voor iedereen. Ben je...

Sloep huren Amsterdam

Sloep huren Amsterdam Een sloep huren in Amsterdam is superleuk om te doen als groepsuitje. De...