Het Amsterdammertje

Het Amsterdammertje is een paaltje, dat je tegenkomt in het straatbeeld van de hoofdstad. Het staat op een trottoir om te voorkomen, dat auto’s op de stoep rijden of parkeren. Het dient ook als een duidelijke scheiding tussen het trottoir en de rijbaan. Als je een Rondvaart Amsterdam maakt, zul je hier en daar nog wat van deze paaltjes zien.

Geschiedenis

In de 18e eeuw werden gevels van hoekhuizen vaak beschadigd door karren en koetsen die de bocht te krap namen. Om hun huizen te beschermen, zetten bewoners kanonslopen langs de stoeprand. Deze werden gevuld met zand en afgedekt met een kanonskogel. Ze waren de voorlopers van het Amsterdammertje. Na de Tweede Wereldoorlog was het voorkomen van parkeren de belangrijkste functie van de paaltjes.

Eerste exemplaar

In de poort van het Begijnhof kwam rond 1870 het eerste exemplaar, zoals wij die (ongeveer) kennen. De paaltjes zijn tegenwoordig roodbruin, maar dit is niet altijd zo geweest. De eerste Amsterdammertjes waren donker van kleur en waren daarna ook nog een tijdje wit. Sinds 1903 dragen de paaltjes de drie andreaskruisen van het stadswapen, waardoor het de naam Amsterdammertje heeft gekregen.

Niet meer nodig

In 1984 stonden er zo’n 100.000 Amsterdammertjes in de hoofdstad. Met het huidige parkeerbeleid en de handhaving daarvan, zijn Amsterdammertjes tegenwoordig niet meer nodig. De gemeente voert dan ook een zogenaamd uitsterfbeleid, waardoor er op dit moment nog maar weinig Amsterdammertjes te zien zijn. Om een rustiger straatbeeld te creëren, worden de paaltjes bij herinrichtingen weggelaten.

Floating Amsterdam

Met een Rondvaartboot Amsterdam vaar je door de grachten in een luxe, open sloep. Je ziet Amsterdammertjes en nog veel meer dingen, die zo kenmerkend zijn voor deze prachtige stad. De schipper zorgt ervoor, dat je alleen maar hoeft te ontspannen en te genieten. Hij vertelt je alles wat je wilt weten over de stad, terwijl jij nog lekker een slok van je fris, bier, wijn of cocktail neemt. Vraag naar de mogelijkheden en beleef Amsterdam op een unieke manier.

Floating Amsterdam blogs

Rondvaart Amsterdam voor lovers

Rondvaart Amsterdam voor lovers Een Rondvaart Amsterdam voor lovers is voor iedereen. Ben je...

Sloep of boot huren in Amsterdam

Sloep of boot huren Amsterdam Een sloep of boot huren in Amsterdam is superleuk om te doen als...

Amsterdam Light Festival 2020 Beleving

Amsterdam Light Festival 2020 Beleving In deze bizarre tijden kunnen we allemaal wel wat licht...